Avşa Adası Hakkında

Balıkesir ili Marmara Adalar ilçesine bağlı olan tatil beldesi, Marmara'nın cenneti Avşa Adası. Üçbin 500 nüfuslu Avşa yaz aylarında 450.000 tatilciyi ağırlıyor.

Kırk'a yakın doğal plajı bulunan ada, aynı zamanda Marmara bölgesinin en fazla plaja sahip tatil beldesidir.

Üç büyük discosu ve barlar sokağı dışındada eğlence mekanları bakımından Marmara bölgesinin en büyük eğlence merkezidir Avşa.

İstanbul - Tekirdağ - Balıkesir ve Çanakkale ilçelerinden Adaya ulaşım sağlanmaktadır!

AVŞA Adası

Avşa Adası Nüfusu
Avşa Adası nüfusu iki bin 500 civarıdır. Bu sayı yaz aylarında 150-200 bin sayılarına çıkmaktadır. Adada lise - hastane - yüksek okul olmadığından kış ayları nüfus çevre şehirler olan Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale illerine göçmektedir.
Avşa Adası Ekonomi
Eskiden bağcılık, zeytincilik, taş işçiliği, balıkçılık ve hayvancılıkla geçinen halk, Marmara denizinde tükenen balık çeşitliği nedeniyle değişimlere uğramıştır. Turizm sektörünün gelişmesi Adanın gelir kaynağını kalıcı bir değişime itmiştir. Günümüzde Turizm başta olmak üzere, zeytincilik, bağcılık ada ekonomisini ayakta tutmaktadır.
Avşa Adası Coğrafi yapı
Avşa Adası, 20.62 kilometre kare yüzölçümüne sahiptir. Dört tarafı denizlerle çevrili adanın en yüksek tepesi 105m ile Aliler tepesidir. Günümüzde aktif bir akarsu bulunmamaktadır. Yeraltı suları, kaynaklar içilebilir temizliğe sahip değildir.
Habitat: Bitkisel içerikli batak çamur içeren çeşmede Yiğitler Çeşme - Habitat: Suyu durgun ve temiz olmayan, siyah çamur zemine sahip derede - Habitat: Suyu fazla temiz olmayan, etrafı yosunlu, siyah çamurlu durgun kaynak suyunda Karadut suyu
Avşa Adası günümüzde içme ve kullanım suyunu deniz suyunu arıtarak sağlamaktadır.
Avşa Adası Tarihi
Avşa tarihi hakkında günümüze gelen bilgiler malesef yetersiz. Arapların İstanbul'u fethetmek için geldiği Marmara denizinde Yiğitler köyünü bir mola yeri olarak kullandığı, hasta ve yaralılarıda burda tedavi ettikleri anlatılmaktadır. Adanın en bilinen tarihi bilgileri mübadele öncesi sürgün adası olarak kullanılmasıdır. Avşa Adasının bilinen en eski yapısı olan, günümüzde yıkıntıları kalan St. George Manastırı'dır.
Ada yeni taş devrinden, ilk tunç çağı, helinistik, Roma, Bizans, Osmanlı'ya kadar uzanır. Bu dönemlere ait çanak çömlek parçaları bulunmuş olup ada genelinde resmi kazı çalışması yapılmış tek alan manastır kalıntılarıdır. Çiftlik, Atanaş mevkileri civarında görülen kiremit mezarlar ise günümüze kadar ayakta kalamamıştır.

Avşa Adası Plajları
Yüzde doksanı doğal plaj olan Avşa Adası'nda irili ufaklı 30 civarı koy ve plaj bulunmaktadır. Kendi kendini temiizleyen denizi, ince temiz kumu nedeniyle tatilcilerin uğrak yeri olmuştur.
Avşa Adası plajlarının öne çıkanları: Avşa plajı, Yiğitler plajı, Çınar koyu, Altınkum plajı, Kumbaşı plajı, Değirmenardı plajı, Çiftlik plajı, Kumtur, Karadut plajı, Tavşamlı plajı, Sandıklı plajı, Atanaş plajı, Manastır plajı, Beyazsaray koyu ve Çokincir Plajıdır.



İyi Tatiller!
Işık Apart

Copyright © All rights reserved | Avşa Işık Apart by Avşa